Piffa upp

Här kommer en liten omröstning...
I och med att jag pratade med chefen igår och fick en massa pass framöver i december och det ser ljust ut på pengafronten i och med att a-kassan också ger en ersättning, så tänkte jag unna mig en ny tröja...nu till röstningen...vilken tycker ni att jag ska köpa till det braiga priset 149:-.
Lutar lite mot piff och puff...men inget spikat:)






Lite julfin kan ju vara kul och vara ju:)


Måndagspån

Visst vore det gött om man visste vad allt var och hur det blir mer än en månad framöver. Vet med 90 procent säkerhet att jag "klarar mig" pengamässigt till januari, eventuellt till februari då chefen hintat rätt rejält om en tjänst redan denna vecka.
Jag tror att många kan glömma bort känslan av ovisshet och att den suger energi, när man har det väldigt förspänt.
Men på något vis, när man i princip lever dag, vecka, månad för månad, blir man tvungen att vara jäkligt närvarande i ens liv. För att man måste. Det sägs att hoppet är det sista som lämnar människan. Det tror jag med.
Som t.ex i filmen 127 timmar där killen sitter fast med ena handen under ett stenblock, han kämpar som ett as, något måste ju funka för att han ska komma loss. Han tillåter sig aldrig riktigt att ge upp, inte fullt ut.
Eller någon som drömmer om att bli något särskilt yrke, det kanske är bökigt, det kan kanske tar tid, men om man brinner tillräckligt kan man ta sig dit.
Eller någon som kanske är tillsammans med någon som bor långt bort, och det är kämpigt delvis, men hoppet finns där, att det ska bli lättare, att det ska ordna sig.
Det ska ordna sig.
Eller anhöriga till sjuka släktingar, det är en enda kamp, det är hinder på vägen, men de ska bli bättre. Vi accepterar inte något annat.
Ett brinnande hopp är väldigt vackert.



Michael Landon, han var fasiken den första kärleken, i Lilla huset på prärien.


Första advent - the day of Berit

Det blev en härlig kväll med bokcirkeln igår, julfika, prat om Vredens druvor, om att John Steinbeck var en fin karl på en av bilderna. Sen blev det lite spelande, Familjegeni.
Ute härjar stormen Berit, inne lyser lampan varmt, medan någon försöker ringa på telefonen, men det vill inte Berit.
Filmen 127 timmar, med James Franco i huvudrollen, en kuddfilm som kryper in under huden på en. Intressant teknik med kameran, men som sagt lite äcklig. Äcklig, men bra:).
Grannen snett mittemot har inte de vackraste ljusstakarna i fönstret, men det ger lite julstämning trots allt. Det och en film där en kille skär i sin arm, allt går i julens färger på första advent:).
Vad gör ni dag?

Aha

Lite fixande inför myset ikväll, det är bokcirkeldags och temat för kvällens fika är...surprise JUL.
Glögg, julmust, pepparkakor, russin och tända ljus.
Kan det bli bättre, näe, eller ja vore i och för sig kul och höra av vad de andra säger om månadens bok ( Vredens druvor), men man kan ju inte få allt:) och det är ju tur att ena örat funkar.
Världens bästa storasyster Susie berättade häromdagen att nu är det fara och färde med mor våran.
S: Hon är ju fan vimsigare än vanligt...när jag ringde henne häromdagen och sa att jag mailat de där viktiga papprena till Anna sa hon " ja jag pratade med Susie häromdagen..." jaha det är ju dig jag pratar med nu....

Lite senare i samtalet:
S: Ja det var upp till 80%....ganska allvarligt med andra ord..
M: Ja...80% är ju nästan hälften...

Man ska kanske inte skaffa 7 barn om man inte kan hålla reda på dem, och eventuellt, bara eventuellt borde man nog vara lite mer alert på mattelektionerna. Ja fast, på hennes tid fick man ju knappt gå i skolan, och fick man gå i skolan hade man en sadistlärare som slog en på fingrarna med sin stenhårda linjal. Det kan man kalla disciplin. Är det därför mammas fingrar är så sneda?

In a small way...

En ledig dag idag...och det gäller nog att träna bort tankarna på de man jobbar med, för det är svårare än jag trott.
Så då kom gud på att "ja vet, för att hon ska komma ihåg att hon är ledig så ger jag henne en vaxpropp!".
Det finns få saker i det enkla och relativt okomplicerade liv som jag har om man jämför med många många andra som har ett rent helvete, men om det är något som provocerar mitt humör så är det just vaxpropp eller lock i öronen. Känslan av att vara så extremt inte i kontakt med omvärlden växer då.
En kvinna på apoteket gav mig rådet att köpa revaxör (naturligtvis) och fetvadd och att ha i dropparna i en timme. Så nu sitter man här med vågor i örat, täckt med ett kilo fetvadd som är fasttryckt med hjälp av en scarf, knuten över huvudet. Det är i såna här lägen det är väldigt bra att vara singel:)

Att det kan vara så...

Det är ständigt förvånande hur elakt livet kan vara mot människor. Med det nya jobbet kommer det där ständiga mötet med slumpen, oturen, ödet, hälsa vs ohälsa. Det finns ren och skär orättvisa, för ingen förtjänar det där som finns bakom de stängda dörrarna, gömda i samhället.


Balans

Jeanstyg som sitter som en tredje hud. Spänner mot benen. Stramar upp. Något viskar att jaga efter något som sitter lite lösare, lite mer bekvämt, något mer bekant.
Men det som jagas är den tanken, den jagas bort. För ibland är det nödvändigt att lämna det fladdrande, det som sitter bekvämt, det som inte ens passar formen. Det är nödvändigt att hitta nåt som stramar åt. Det är ju bara i början som det känns stramt, hårt, ovant.
Ett steg i att växa.

Size matters...tydligen

Visste ni att storlekarna är jäkla sjuka vid jämförelse. I slutet av min almanacka fanns det tabeller över en massa olika fakta. Storleken zero, eller som amerikanerna säger size zero i kläder, den som många modeller, vuxna modeller "bör ha", är sjukt liten. Vår storlek 38 kan översättas i deras size 8.
Plötsligt blir det väldigt läskigt i hur idealet är. Vuxna modeller i kläder som är typ gjorda för barn. 
Size zero är ju helt obefintlig, nästan osynlig när size 8 är relativt smått hos oss. 

Jenka

Måndag. Igår var det söndag. Den gick i fantasy-tecknet. Harry Potter och den flammande bägaren i bokform. Breaking dawn part 1, i filmform. Jenny och jag ville leva lite farligt och bokade inte. När vi anländer till sf, som för övrigt är läskigt tom i entren, finns det tre platser kvar. Så ja, vi får till en deal med en rolig kille i kiosken, vi får sitta på varsin kantplats, och det var ju tur att de låg precis nedanför varandra.
Innan bio blev det en liten fika på Mcdonalds, tack för att du bjöd på bio och kaffe och cheeseburgare:).
Nästa gång är det min tur och bjuda tillbaka.
Filmen var bra, den överraskande inte, och vid ett tillfälle när vargarna började snacka om nåt kändes det som en disney film, höll på att fnissa ihjäl och saknade både jenny vid min sida och en skämskudde.
Men fasen, bio är så härligt. Även i en alldeles för varm polotröja och sockor i stövlarna.

Ordlära

Mamma är full av visdom och är en nyskapande person då det gäller att mynta begrepp. Fast hon tänker inte att det är nya begrepp, hon förutsätter att de redan finns och att ALLA använder sig av dem. Idag ringde hon och vi pratade ( läs hon pratade) om sjukdomar och hur människor lever sina liv.
M: ja, det är verkligen lustigt hur livet ser ut...hur människor mår och gör....vissa är stillasittande och andra är som vinternyyn...

Va?!
Enligt Ulla-Britts ordlexikon betyder vinternyyn= en pigg person.
Alltså kan vi lägga till det ordet med det vi redan lärt oss för en tid sen, nämligen ordet fjät= en ledsen känsla, en känsla av rastlöshet, något man kan vara.

Ett gratis liv



Maria och jag hittade av en ren slump en skylt som sa att det fanns gratis färg att hämta , nere i en källare.
Så på ett helt nytt och nyskapande sätt ( eller hur:) målas idag den hysteriskt blommiga väggen i vardagsrummet, i vitt.
För här är mitt hem, här vill jag stanna, och i´m up for the fight to keep it, även om man lever månad för månad.


På knäna

Bläddrar i katalogen från H&M och vad allt är fint. Jaha, knälång klänning, hm man borde börja använda det oftare. Bilden visar en tjej (såklart snygg) som svänger med kjolen...men vänta lite. Va fan knälång, eh näe. Så vitt hennes knä är uppe vid rumpan. Vilket de naturligtvis är på oss alla.
Inte för att man är så insatt i mode och sånt, men det tycks vara så att allt ska funka med leggings och det är mycket kjolar, klänningar osv.
Men hur sjutton är allt sytt, när den så kallade knälånga klänningen står rakt ut på baksidan. Det är tydligen så att vi alla inte bör ha en stjärt av något slag, och om vi har det gud förlåt oss, då får vi helt enkelt springa runt med kjolar som går till halva skinkan oj förlåt "knäna" menar jag förstås.

Något obetydligt

De senaste nätterna har jag vaknat helt adrupt, satt mig upp och haft känslan av att varit oärlig och snott något som inte är mitt. Det dåliga samvetet är så mäktigt i drömmen, men helt ologiskt när verkligheten kommer till, för jag har ingen aning om varför jag drömmer om just sånt.
Det är också oftast en gubbe som blivit bestulen och oftast är det något helt obetydligt som blivit snott, typ en plastburk med lite halvskumt vatten. Eh okej...
Har ni också känt er extra frusna på sista tiden? Så pass att man drar på sig extra strumpor och tröjor och trycker sig mot elementet:).
Raggsockor is the shit.

Nja, sådär...

En kopp te smakar så mycket bättre efter en nio timmars jobbdag.
Även om den man jobbat hos tycker att man har fula skor, att de inte alls matchar resten ( svarta byxor, blå vinterjacka och ja de "fula skorna" bruna stövlar). Även om ens matlåda får typ noll i betyg och man måste typ övertyga personen i fråga om att man kommer bli mätt ( pasta och tomatrörasåsmojs)
Tur att personen sa det på ett kul sätt:)


Tisdag kväll

En klok person vid namn A sa en gång en väldigt bra grej...ni vet när vi alla förr eller senare nojar eller oroar oss och sånt, att vi då borde se saken utifrån tanken " Är det här verkligen något som påverkar framtiden eller våra liv i stort, egentligen?!"
The big picture, saker som händer behöver inte alltid ha nån egentligen betydelse för fortsättningen...
Och det hon säger är ju sant.
Hm, någon som vet hur det kan formuleras som ett ordspråk typ, något som man kan skriva och rama in och titta på när det behövs lite perspektiv? Tacksam för förslag!

När det blir personligt...



Melissa Horn är en riktigt bra kompositör, sångerska och artist. En jag träffade ett tag tyckte att hennes musik var tråkig. Men det är nåt med hennes röst och hennes låtar som liksom kryper in i hjärtat, i hjärnan och sätter sig där. Gör sig hemmastadd. Blir något fint att hålla i, när det behövs. Hennes nya singel är inget undantag.
När pengarna rullar in, är hennes nya platta bland det första som ska beställas.

Någon låt ni tycker mycket om just nu?

Flint och skratt

Imitation av dels Nils petter sundgren, filmrecenten och av Beck. Helt klockrent! Och en av Victoria Silverstedt.
Meltzer måste ju få ont i halsen efter det där skrattet eller nåt:)









vill se...zzzzzz.....

Det är inte alla jobb som delvis innebär att man tittar på nt24 och vem vet ar mest. Sen att personen man tittar med glömmer bort att man redan sett avsnitten och säger hej med jämna mellanrum är en annan sak.
Nu när man jobbat hela dagar fredag till och med idag, börjar man tänka på dem, typ de allra flesta om vi bortser från arbetslöshet, som ALLTID arbetar heltid, måndag till fredag.
Är det verkligen så konstigt att många inte hinner laga "bra mat", eller ha en hobby eller hinna nåt överhuvudtaget. Näe, det är det inte.
Filmen "Dumpa honom!" gick på tv4 igår, en film jag inte lyckats se slutet på, sett typ till mitten tre gånger.
När reklampausen nr 123 kom, fick jag ge upp och knalla in i sängen. Minns inte ens att jag tänkte nåt innan ögonen slog igen.
Sån trötthet är skön.
Men hur sjutton fångar man livet mellan jobb och sömn. Det är imponerande om nåt. Bra jobbat alla ni!

Triss

Vissa säger att otur kommer i triss, men fasiken tror nog att turen kommer i tre det med.
1. Ringde A-kassa, och det ihärdiga skrivandet av förklaringar och porto på kuverten i mängder har lönat sig. Nästa vecka kommer lite sköna pengar in på kontot. Ytterligare en månad flyter på. Skönt.

2. Typ en halvtimme senare ringer de från PA-jobbet, och vill att jag ska gå intro imorrn för ytterligare en brukare och sen jobba lördag och söndag. Yes!

3. Halv åtta hos mig ikväll.



Och ja, solen skiner ju!

Mindre kul är att jag tydligen har enbart 12 dagar kvar på a-kassan efter nästa veckas utbetalning, men de ska ta ett nytt beslut och om de får sitt arbetsgivarintyg (igen) blir de väl glada som hundvalpar eller nåt...det finns väl alltid lite hopp.
Idag blir det o fira med korv med bröd och cider.


" Jag har en plan..."

När man är en lapp-person gillar man att styra upp. Igår hade jag och Annica ett djupgående telefonsamtal om hur man är som människa, varför ska man bryta ihop inför nya grejer, varför man kan ligga helt sömnlös när man förutsätter att saker kommer bli så extremt jobbiga osv...
Vad vi kom fram till, ja för ibland kommer vi faktiskt fram till nåt :), var att det faktiskt funkar att skriva ner alla psykbryt, alla negativa tankar, orosmoment och planera. Samtidigt handlar det ju om att vara spontan också...
I somras t.ex. när jag skulle börja som receptionist ( känns fortfarande så vuxet o säga det haha), var man ju självklart nervös och tänkte att näe det kommer inte gå, systemet kommer paja, saker som inte funka, jag kommer göra bort mig osv osv.
Vissa kvällar precis i början fick jag hålla typ monolog i huvudet och säga i mantra: Herregud, det kommer gå bra, du kan ju ditt jobb och annars lär man ju sig.
När det sedan känns mer hemma, det mesta sitter och det flyter på, tänker man, fasiken, varför nojade jag så mycket förut?
Och, systemet kraschade faktiskt en helg, ingen att fråga, enda alternativet var att lösa det och det gick ju riktigt okej.
Syster sus och jag har också såna här diskussioner, och hon säger att noja inför nåt nytt är helt normalt:).
Och så är det nog, vi lever i en värld där vi har tid att noja, vara nervösa, men bara om vi går igenom det där filtret och vågar trots att vi är rädda, vinner vi nog. Det är skittråkigt, men det lönar sig ( enligt Annica).
Det tror jag med.
Så...listor är asbra. Skrev en plan för idag, gå upp, skriva på uppsats på bibblan, söka jobb, till hyresvärd, och ikväll till emma för lite Bonde söker fru-mys.
Så nu sitter man på bibblan, med utsikt över söder tull, är småkriminell och dricker kaffe här fastän man inte får.
En sida på uppsatsen har vuxit fram. Ett sms har mottagits om inbjudan till en liten loppisrunda med en Maria.
Solen lyser för sjutton. Det blir så mycket bättre att vara spontan om man har en plan. Ett plus i kanten.

Grey

Det är nog så att vi alla glömmer bort att november brukar vara så här. Grått när det ljusnar, grått dagen lång för att därefter blir svart.
Hösten är förbi, även om löven fortfarande ligger gula på marken. Någon skriver nån kommentar om att hon väntar på att man ska lägga ner bloggandet, vänta på du. Du har ett val, sluta läs.
Någon sa nån gång att hösten är förändringens årstid. Kanske är det inte för inte som många väljer att göra något annorlunda, skiljas, träffa någon ny, flytta, börja plugga, tröttna.

Önskelista:
- En långsiktigt bra ekonomi
- Pirr i magen
- Ljus


Vad önskar ni er just nu?


Pjäsen var så där faktiskt...

Det är kväll. det är kyligt, står med en ficklampa och lyser ner i ett avloppsrör. Rinner det? Rinner det inte? Näe, det rinner liksom ingenting. Avloppet har en kris. Det som spolas ner i toan på markplan kommer upp i toan nere i källaren. Det är därför vi alla går runt och håller oss i det sista för att sedan masa oss ut och kissa bakom vedhögen.
Morgonen efter, vi sitter i lekstugan, 3,5 åriga Nils och jag. Han är vänligheten själv och bjuder på luft, nej kaffe menar jag naturligtvis, i de fina små små kopparna.
- Vill du ha kaffe Karin?
- Ja, va gott! Oj vad gott det är...
- Du har inte fått än.....(stannar upp och stirrar ut genom fönstret) va gör mormor?!??

Genom fönstret ser vi en hukande gumma komma farande och sätter sig nedanför trappan, drar ner byxorna och kissar. Inför en frågande och inte lika fikasugen publik.

Gör något oväntat

Det är lika grått ute när man går o lägger sig, som när man går upp. Men då kan man tänka på senaste kommentaren från systern i förra inlägget och hon säger att hon verkligen hatar morker och hosten. Det kan vara riktigt kul att engelska tangentbord inte har prickar över bokstäverna ibland. Ordet morker låter typ som en form av varelse som borde finnas med i filmerna Sagan om ringen, morker som jagar stackars Aragorn med det fladdriga håret.
Det har varit en riktigt härlig vecka, halv åtta hos mig, eller hos Sara och Christoffer var supertrevligt, god mat och härligt gäng. Igår hade emma pyssel med några tröttnissar, nåt i luften kanske, för vi var alla typ vingliga och sega. Men det kändes fint och härligt mitt i den sinnesstämningen med.
Jobbade 8-17 igår och det tar sig nog. Intro tar lätt musten ur en, men sen när man får jobba på riktigt så blir det bättre.
Idag blir det att vara effektiv o packa, och sedan dra till släkten över helgen.
Oj, varför sitter jag kvar här, måste ju göra just det som står ovan....
Glader helg på er!
Skräm kidsen rejält, det har de ju inte väntat sig...


Tisdagsflum

Tänk vad en liten fåtölj kan göra, eller som vännen sa: Vi kommer förbi med en liten brun sak!
Ja, du gissade helt rätt, det var en brun fåtölj, vad trodde du?
Sen den flyttade in hos mig är den en central del. För vad livet egentligen i stort går ut på.
De där små sakerna, en kopp te och lite läsning i ljuset av fönsterlampan. Lite lyssnande på musik, planering för veckan. Ett telefonsamtal med en vän. Lite tv-tittande.
I söndags infann sig en dos av mörka årstidsdeppigheten. Man ser enbart den där gråa ytan utomhus, man stressar inuti för en massa nya saker, nervositet, pengabekymmer osv osv osv.
Men sen tänder man lamporna, utan att tänka för mycket på elkostnader, tillagar tröstmat i form av en krämig tomat och linssoppa, bakar några chokladsnitt. Sen kan man sätta sig, gissa var, och faktiskt dra i trådarna och styra upp. Veckans händelser, utmaningar och saker som inte är de roligaste, men som är nödvändiga.
Göra listor för att stoppa det värsta av stöket.
Är numera en troende. Troende i att det mesta går att se ljust på om man omger sig av ljus. Det är inte för inte som ljusterapi rekommenderas.
Så mitt i allt dova, ja för att t.ex. läsa en av de mörka historierna Vredens druvor av John Steinbeck, kan nog inte ses som det ljusaste kanske:), men att fylla tiden med bokcirklar, halv åtta hos mig-gänget som turnerar runt i östergötland för tillfället:), testa något nytt, faktiskt göra saker som inte är roliga, men som ger lite mer erfarenhet och pengar:), det ger oss något att se fram emot. Kanske är det vuxenpoäng i att inse att saker inte nödvändigtvis behöver vara roliga för att ge nåt.
Tack ni fina människor som jag har äran att få vara med.

Du har ju ingen plan ju




Det kanske krävs nåt slags hum om programmet Arga snickarn, men David Hellenius tolkning av honom är väldigt underhållande. En klasskompis på litteraturvetenskapen och jag kunde sitta på bussen och dra repliker från detta klipp och fnissa ihjäl.
Hoppas ni tycker om den!

RSS 2.0